GMAT Premaster

Voor een master bedrijfskunde komt vaak een premaster. En voor de premaster komt soms een GMAT. Er zijn allerlei redenen om een bedrijfskunde master te doen. Afhankelijk van je specialisatie kan je je eigen waarde op de arbeidsmarkt flink vergroten. Je hebt bijvoorbeeld sneller een baan, of verdient meer per maand. Zo kan een bedrijfskunde master een uitstekende investering blijken te zijn in een succesvolle toekomst. Er zijn dan ook veel mensen die na een HBO opleiding of na een bachelor bij een andere opleiding toch besluiten om een bedrijfskunde master te gaan doen.

Bedrijfskunde master doen na HBO

Veel HBO studenten stromen door vanuit verschillende achtergronden naar masters met een commerciële tint, zoals marketing. Ook de algemene masters in Management zijn breed toegankelijk. Deze masters trekken dan ook een groot publiek uit diverse andere opleidingen. Een andere belangrijke groep doorstromers is een master in Finance of Accounting. Dit zijn zeer specifieke masters, die vaak alleen interessant zijn vanuit de juiste vooropleiding, bijvoorbeeld een HBO Accounting opleiding of een HBO Finance opleiding. De master op de universiteit biedt een hoger niveau, nieuwe omgeving, en nieuwe uitdagingen qua denk en werkniveau. Hiermee wordt een persoonlijke behoefte bediend, en worden de kansen op de arbeidsmarkt verbeterd.

Bedrijfskunde master doen na afwijkende bachelor opleiding

Vele studenten met een achtergrond in psychologie, rechten, sociale wetenschappen, of andere opleidingen hebben interesse in bedrijfskundige masters. Deze mensen stromen vaak door binnen hun vakgebied: mensen met een bachelor psychologie gaan een master in Human Resource Management doen. Of mensen met een bachelor communicatie gaan richting de marketing. En de algemene bedrijfskunde masters zijn vaak toegankelijk voor mensen uit allerlei studierichtingen, zodat er een divers publiek is.

Waarom een Premaster Bedrijfskunde?

Om de diverse instroom wat te standaardiseren, wordt vaak een premaster jaar gevraagd. In dit premaster jaar leer je als student welke absolute basisvaardigheden er nodig zijn om de master succesvol af te ronden. Dit zijn vaak enkele academische vakken op gebied van onderzoeksmethoden en statistiek. Daarnaast krijg je ook enkele vakken die je inhoudelijk voorbereiden op de master. Het niveau zal wellicht wat hoger zijn dan je gewend bent, maar bovenal bevatten ze de basiskennis die je nodig hebt om goed mee te kunnen doen. Zo weet de universiteit zeker dat jouw kennis van voldoende niveau is.

Premaster per universiteit

Premaster UvA

De premaster op de UvA start twee keer per jaar. Het curriculum lijkt niet geheel mee te bewegen, sommige vakken zijn alleen in semester 1 of semester 2 te volgen. Zo zijn ze wel flexibel qua instroom, maar kan het zijn dat je studieplanning daardoor niet ideaal is. De UvA vraagt een relevante vooropleiding met goede cijfers, of anders een premaster. Afhankelijk van jouw vooropleiding duurt de premaster een half jaar of een heel jaar. Je kan namelijk vrijstellingen krijgen voor een deel van de vakken. Als je een GMAT moet doen, is de eis van de UvA dat je 600 haalt.

Premaster VU

De premaster van de VU start op 1 februari, en duur een half jaar. Dit maakt deze premaster ideaal voor instroom, wanneer je per augustus afstudeert. Je hebt dan namelijk een lange voorbereidingstijd voor je GMAT, maar ook weer niet zo lang dat je erg veel tijd verspeelt. Doordat de premaster slechts een half jaar duurt ligt het tempo wel erg hoog. Er moet veel gebeuren in een korte tijd. De ingangseis voor de GMAT is 550 punten, en is daarmee aantrekkelijk vergeleken met de andere opleidingen.

Premaster RSM

De premaster van de RSM begint 1 keer per jaar, namelijk in september. Om deze premaster te doen moet je dus eigenlijk wel een tussenjaar doen, of anders in een eerdere fase studievertraging hebben opgelopen, waardoor je in de lente tijd hebt om je GMAT voor te bereiden. De premaster van de RSM is populair, en zit soms vol. De RSM heeft namelijk wereldwijd aanzien, is in Nederland de hoogst gewaardeerde instelling op het gebied van management/bedrijfskunde. De ingangseis is net zoals bij de UvA 600 punten op je GMAT.

Premaster Radboud Universiteit

De premaster van de Radboud Universiteit begint 1 keer per jaar, in september. Ook bij deze premaster heb je waarschijnlijk een tussenjaar nodig, om je voor te bereiden op de GMAT. Deze test is namelijk vereist als je geen 7,5 gemiddeld hebt gehaald op het HBO. En laten we wel wezen, dat is gewoon een hoge score. De vereiste GMAT Score is 600.

Algemene GMAT Info

GMAT als ingangseis

Om te zorgen dat de instroom van nieuwe (pre)master studenten van hoog genoeg niveau is, wordt een ingangseis gehanteerd: de GMAT. De score die je op deze test moet halen varieert van 550 tot 600 punten. Vroeger werd deze ingangseis niet gebruikt. De instroom in de premaster was toen veel hoger dan nu, maar het uitvalpercentage ook. Vakken als wiskunde of statistiek werden soms maar door 30% van de studenten gehaald. Dit leverde binnen de universiteit allerlei problemen op, van overvolle collegebanken en een enorme hoeveelheid tentamens om na te kijken, tot zeer teleurgestelde en verdrietige studenten, die hun schakeljaar niet haalden. Door de GMAT in te voeren hebben universiteiten het makkelijker om de instroom te managen, en verbetert de kwaliteit van het onderwijs.

Over de GMAT

De GMAT is een logische keuze als toelatingseis voor de (pre)master bedrijfskunde. De test is de wereldwijde standaard als het gaat om testen voor bedrijfskunde, en heeft een zeer hoge voorspellende waarde waar het gaat om toekomstig succes tijdens je bedrijfskunde opleiding. Hoe hoger je GMAT score, hoe meer je binnen je opleiding kan bereiken. Door de lange geschiedenis en hoge betrouwbaarheid van deze test heb je als universiteit een duidelijk beeld bij het niveau. Bovendien kan je je eigen niveau gemakkelijk vergelijken met het niveau van andere universiteiten.

GMAT Uitdagingen

Hoewel de GMAT dus een goed middel is om te selecteren, zijn er ook enkele nadelen aan. Zo zal je als deelnemer veel tijd moeten besteden aan de voorbereiding. Sommige mensen studeren wel meer dan 100 uur voor de test, en halen alsnog niet voldoende punten. Buiten de tijd die het kost, zijn er ook daadwerkelijk kosten aan de test verbonden. Het afleggen van de test kost ongeveer 250 dollar. Studieboeken zijn verkrijgbaar vanaf 45 euro, maar die kosten kunnen oplopen tot 200 euro, afhankelijk van hoeveel boeken je bestelt. Sommige mensen kiezen ervoor om professionele hulp in te schakelen bij de voorbereiding. Daardoor vergroot je je succeskansen natuurlijk, maar ook daar geef je geld aan uit. Ondanks dit gegeven wordt het aangeraden om wel hulp te zoeken.

GMAT voorbereiding

Bij het voorbereiden van de GMAT horen enkele belangrijke aspecten. Ten eerste zal je een goede planning moeten maken. Trek voldoende tijd uit, en hou rekening met eventuele herkansingen. Daarnaast moet je een goede strategie hebben voor het managen van je tijd. De GMAT is namelijk adaptief, wat wil zeggen dat hij steeds moeilijker en moeilijker wordt naarmate je meer goede antwoorden geeft. Ook moet je alle vragen van de test maken. Kortom: je hebt geen tijd om alleen maar hele moeilijke vragen te maken, je zal wellicht soms een vraag moeten gokken. Je zal je eigen studievoortgang moeten meten om te zien welke ondewerpen je goed of minder goed kan, en oop basis daarvan selecteren hoe je je tijd gaat besteden tijdens de test. Als laatst zal je moeten zorgen dat je goed met de inhoud van de vragen kan omgaan. Zorg daarom dat je basiskennis over taal of wiskunde op niveau is. Daarna zal je de kennis over de specifieke GMAT vragen moeten verbeteren. Als laatst moet je een soort “wedstrijdritme” aanleren, waarbij je jezelf aanleert om onder tijdsdruk een bepaald aantal vragen te maken.

GMAT hulp

Zoals je hebt kunnen lezen is de GMAT voorbereiding zeer intensief. Je zal er goed aan doen om hulp in te schakelen. Deze hulp helpt jou op de juiste manier studeren, en geeft jou sturing tijdens de voorbereiding. Bovendien zorg je dat je geen tijd verliest, je optimaliseert dus niet alleen je resultaat, maar besteedt ook minder tijd aan de voorbereiding. Er zijn verschillende partijen in Nederland die hulp bij de GMAT aanbieden. De meest aantrekkelijke van deze partijen is GMAT Amsterdam (Link). Opgericht als reactie op een andere aanbieder (met matige kwaliteit), is GMAT Amsterdam erin geslaagd om snel de beste aanbieder te worden in Nederland, met een goede prijs/kwaliteit verhouding. Voor meer informatie over de partijen die hulp aanbieden, kijk op GMAT cursus.

GMAT deadlines

De aanmelddeadlines voor deze test zijn zeer belangrijk. Ga altijd na bij de universiteit of de deadline voor de GMAT geldt, en of de scores digitaal doorgestuurd mogen worden naar de universiteit. Het aanleveren van een hardcopy score kost namelijk tot maximaal 3 weken. Hou daarnaast rekening met herkansingen. Je mag de GMAT maar eens in de 16 dagen maken. Zorg dus dat je genoeg tijd inbouwt voor tenminste 1 of 2 herkansingen. Als je een deadline mist, dan betekent het vaak dat je een half jaar tot een jaar moet wachten tot de nieuwe aanmeldronde.