Waarom de GMAT lastig is als je op het hbo gestudeerd hebt

Het annuleren van je GMAT-score
3 juni 2019

Waarom de GMAT lastig is als je op het hbo gestudeerd hebt

hbo

Na het behalen van hun diploma kiezen vele hbo-studenten ervoor om verder te studeren aan een universiteit. De manier van studeren is echter wel anders op de universiteit. Waar het hbo praktisch- en beroepsmatig is ingesteld, zijn de studies op een universiteit wetenschappelijk. Dit is een van de redenen waarom studenten een GMAT moeten maken voordat zij toegelaten worden. In de blog van deze week leggen we uit welke struikelblokken voormalig hbo-studenten tegenkomen wanneer ze een GMAT moeten maken. Daarnaast leggen we je ook uit hoe ze deze hordes kunnen nemen.

Sommige basiskennis ontbreekt

Om GMAT vragen op te kunnen lossen, moet je beschikken over bepaalde basiskennis. Hoewel deze kennis wordt bijgebracht tijdens vele wetenschappelijke studies, is dit niet het geval op de meeste hbo-studies. Waar mensen die aan de universiteit hebben gestudeerd alleen hun geheugen hoeven op te frissen, moeten de meeste voormalig hbo studenten harder werken om ook deze basiskennis te vergaren.

De hoeveelheid theorie

Wanneer je begint met studeren voor de GMAT, zal het niet lang duren voor je doorhebt dat je een flinke hoeveelheid stof moet leren. Neem alleen al de Manhattan Bookset voor het Quantitative gedeelte als voorbeeld. Studenten van de universiteit zijn gewend aan deze hoeveelheid, maar dit geldt helaas niet voor alle hbo-studenten.

De vraagstelling

Tot slot moeten voormalig hbo-studenten, net zoals alle andere mensen die een GMAT maken, wennen aan de vraagstelling van de GMAT. Dit komt doordat de vragen specifiek voor dit examen zijn ontworpen. Hierdoor zijn de studenten er nog niet bekend mee. Een voorbeeld hiervan zijn de ‘data sufficiency’ vragen. Bij deze vragen is het niet van belang dat je het juiste antwoord op de vraag weet te geven, maar is het belangrijk dat je kan bepalen of je genoeg gegevens hebt om de vraag überhaupt te beantwoorden. Om deze vragen op te kunnen lossen heb je een andere aanpak nodig.

De oplossing

Zoals vaak, is de eerste oplossing hard werken. Doe dit door je te verdiepen in de theorie, en snel te beginnen met het maken van oefenvragen. Maak zo snel mogelijk een oefenexamen, en blijf dit regelmatig doen. Zo kan je jouw progressie gedurende je voorbereiding meten. De tweede oplossing is het volgen van een online cursus. Wanneer je deze cursus volgt krijg je zes maanden toegang tot video’s waarin alle theorie wordt uitgelegd. Daarnaast kan je oefenen met meer dan 5.500 vragen. Op deze manier raak je bekend met de vraagstelling en kan je jouw vooruitgang bijhouden.

Ben jij als voormalig hbo-student niet helemaal zeker hoe jij je het beste kunt voorbereiden op de GMAT? Neem dan contact op met GMATINFO. Wij voorzien je graag van gratis advies op maat.