Waarom de GMAT zo’n gevreesd examen is

GMAT feiten
Vijf feiten over de GMAT
16 augustus 2017
GMAT fouten
De meest voorkomende GMAT fouten
30 augustus 2017

Waarom de GMAT zo’n gevreesd examen is

GMAT moeilijk

Veel mensen zijn van mening dat de GMAT moeilijk is, en dat het halen van de gewenste score een enorme blijkt een enorme klus. Om deze te halen dien je veel voor te bereiden, hard te werken, vastberaden te zijn en een goede strategie te hanteren. Maar waarom is de GMAT nou zo’n gevreesd examen? Zijn het de vragen? Of is het misschien toch de tijdsdruk? In dit blog zullen we een aantal redenen benoemen waarom de GMAT misschien eng lijkt, maar door de juiste voorbereidingen te treffen en strategie te hanteren, eigenlijk goed te halen is. 

De structuur van het GMAT examen

Om te beginnen maakt de compleet eigen structuur de GMAT moeilijk. Het is dan ook goed om de structuur van het GMAT examen te kennen. Het bestaat uit vier onderdelen, te beginnen met het Analytical Writing Assessment (AWA). Dit onderdeel test jouw vermogen om kritisch te denken, je gedachten te organiseren en deze op een correcte manier te communiceren. Hierna volgt het Integrated Reasoning (IR) deel, waar je aantoont diverse data in verschillende formats goed te interpreteren, alsmede te evalueren. Het derde deel van de GMAT is het Quantitative deel, wat draait om logisch redeneren, data-analyse en conclusies trekken. Tot slot is er het Verbal deel, dat zich richt op het lezen, interpreteren en corrigeren van geschreven teksten. Zoals je hebt kunnen lezen is de GMAT dus veel meer dan een simpele wiskunde toets. De GMAT is er om jouw vaardigheden in hogere-orde redenatie te testen.

Presteren onder tijdsdruk 

Naast het feit dat het GMAT examen vier verschillende onderdelen heeft, hebben deze ook elk een eigen tijdslimiet. Vooral de Quantitative- en Verbal onderdelen vergen een vrij strak tijdsschema. Het Quantitative gedeelte bestaat uit 37 vragen, waarvoor je 75 minuten de tijd krijgt. Het Verbal gedeelte bestaat uit 41 vragen, met een zelfde tijdslimiet. Dus reken maar uit,  bij deze onderdelen heb je  twee minuten- of minder de tijd hebt per vraag. We begrijpen dat dit als erg kort kan overkomen, maar door de juiste strategie te kiezen en timemanagement toe te passen, zijn deze onderdelen van de GMAT zeker haalbaar.

Vragen speciaal voor GMAT ontwikkeld

Zoals we al eerder zeiden, de GMAT draait vooral om het inzetten van jouw kunde in hogere-orde redenatie. De GMAC (Graduate Management Admissions Council, de organisatie achter de GMAT) produceert zelf vragen voor het examen. De enige manier om je goed voor te bereiden op deze vragen is het oefenen van oude vragen en te leren hoe je de verschillende GMAT vraagstukken het beste kan benaderen. Hoe je GMAT vragen het beste kunt benaderen wordt uitgebreid behandeld tijdens de verschillende voorbereidingscursussen.

De GMAT is een computer adaptieve test

Behalve de tijdsdruk tijdens het GMAT examen, is er nog iets om rekening mee te houden. Bij het GMAT testcentrum zal je het examen moeten maken op een computer waar computer adaptieve test software op draait. Dit houdt in dat bij elke correct beantwoorde vraag, de volgende vraag lastiger wordt. Wanneer je een fout antwoord geeft, is de volgende vraag eenvoudiger.

 

Dus om kort samen te vatten, de GMAT bestaat uit vier onderdelen, met elk een eigen onderwerp. Je dient een strategie- en timemanagement toe te passen zodat je alle vragen binnen de gestelde tijdslimieten beantwoord kunnen worden. Klinkt best intimiderend hè? Maar maak je geen zorgen, er zijn eventueel voorbereidingscursussen die jou kunnen helpen om met een gerust hart de GMAT te maken.