4 tips tegen paniek tijdens het maken van de GMAT

Geschiedenis GMAT
De geschiedenis van de GMAT
21 december 2017
Online oefenen voor de GMAT
17 januari 2018

4 tips tegen paniek tijdens het maken van de GMAT

De grote dag is aangebroken; na je weken of maanden te hebben voorbereid, ga je vandaag dan eindelijk het GMAT examen afleggen. Tijdens het examen komen de vragen je bekend voor en dit geeft je vertrouwen. Maar dan krijg je een vraag die je niet weet te beantwoorden en je raakt gestrest; ”misschien ben ik toch niet slim genoeg voor dit examen?”

De GMAT is een veel gevreesd examen omdat de vragen behoorlijk pittig kunnen zijn. Maar wees niet bang; een paniekmomentje tijdens het maken van de test is heel normaal en veel deelnemers hebben hier last van. Om je goed voor te bereiden op een moment als dit geven wij je in deze blog 4 tips om de stress door te komen en je te herpakken!

1. Adaptieve test

De GMAT is een adaptieve test, wat betekent dat de vragen moeilijker worden naarmate je vragen goed beantwoord. Als gevolg hiervan krijgen alle kandidaten van het GMAT examen te maken met vragen die zij als moeilijk ervaren. Op deze manier kan er een goede inschatting worden gemaakt van het niveau van de kandidaten. Dus krijg jij tijdens de GMAT test een moeilijke vraag voorgeschoteld? Geen paniek, beantwoord hem zo goed als mogelijk en ga door naar de volgende vraag!

2. Scratchpad

Tijdens het GMAT examen mag je gebruik maken van een scratchpad; een gelamineerd boekje waar je aantekeningen en berekeningen in kunt schrijven. Maak gebruik van deze scratchpad om antwoorden te elimineren en tussenantwoorden op te schrijven. Op deze manier kun je een moeilijke vraag in stappen verdelen waardoor je meer overzicht krijgt en je het beantwoorden van de vraag vergemakkelijkt. Zo voorkom je dat je gestrest raakt over vragen die je in eerste instantie als moeilijk en onoverzichtelijk acht.

3. Focus op wat je wél weet

Wanneer je al onzeker en angstig bent voor het maken van de test en je tijdens het examen een moeilijke vraag voorgelegd krijgt, is het vanzelfsprekend dat jij je focust op wat je niet weet. Het zit namelijk in de aard van de mens om te focussen op dingen en gebeurtenissen die onze gedachten bevestigen. Gedachten als ”zie je wel, ik kan het écht niet” kunnen dan opspelen en deze gedachten zijn zeker geen helpende gedachten. Probeer jezelf niet klein te praten maar ga op zoek naar wat je wél weet. Zijn er onderdelen van de vraag of opgave die je kunt berekenen of beredeneren? Beantwoord de vraag zo goed als mogelijk en begin met een frisse start aan de volgende vraag.

4. Ademhaling

Door stress en spanning gaat onze hartslag omhoog en versnelt de ademhaling. Dit zorgt voor een nog onrustiger gevoel waardoor je nog meer spanning kunt gaan voelen. Let er tijdens het beantwoorden van de GMAT vragen op of je ademhaling rustig en constant is. Heb jij een moment van paniek tijdens het maken van de test? Neem tussen de verschillende onderdelen van het examen een moment om 3 keer goed door je neus in en door je mond uit te ademen. Probeer goed naar je buik te ademen in plaats van hoog in je borst. Je zult zien dat je rustiger wordt en je met een frisse blik aan een nieuw test onderdeel kunt beginnen.

Al deze tips kunnen je helpen om met een rustiger gevoel je examen af te leggen. En vergeet niet dat een beetje spanning best gezond is!