De geschiedenis van de GMAT

Waarom het AWA en IR er wél toe doen
30 november 2017
4 tips tegen paniek tijdens het maken van de GMAT
3 januari 2018

De geschiedenis van de GMAT

Geschiedenis GMAT

De titel verraadt het al, in de blog van deze week bespreken we in vogelvlucht de geschiedenis van de GMAT. Hoe is de test ontstaan en hoe ziet deze er nu uit?

Het ontstaan van de GMAT

In 1953 is voor het eerst een poging gewaagd om een gestandaardiseerde test te ontwikkelen voor afgestudeerden die een bedrijfskundige master wilden volgen. Negen decanen van de beste business schools in Amerika, waaronder die van Harvard en Columbia, kwamen samen met afgevaardigden van het Educational Testing Service. Gezamenlijk ontwierpen zij de Admission Test For Graduate Study in Business. Afgekort de ATGSB. Deze test bestond uit de volgende onderdelen: Quantitative Reasoning and Reading, Best Arguments en Verbal Omnibus. Met de invoering van deze test wilden de business schools de aanmeldingsprocedure transparanter maken voor studenten. Daarnaast werd het voor de universiteiten eenvoudiger om de aanmeldingsprocedures statistisch te evalueren. In 1976 is kreeg deze test, na een aantal hervormingen een nieuwe naam: De Graduate Management Admission Test, oftewel de GMAT.

Aanpassingen in de GMAT

Nadat de naam van de ATGSB in 1976 veranderde in GMAT is er veel veranderd in de opzet van de test. Zo werd in 1994 het Analytical Writing Assessment toegevoegden is het sinds 1995 mogelijk om de GMAT ook buiten Amerika te maken. Londen was de eerste locatie waar dit mogelijk was. De meest ingrijpende verandering in de GMAT was de adoptie van het computer adaptieve testen in 1997. Hierdoor werd de GMAT voor een breder publiek toegankelijk, en is het aantal participanten explosief gegroeid. De meest recente aanpassingen aan de GMAT is de toevoeging van Integrated Reasoning en de mogelijkheid voor de participant om de volgorde van de test zelf te

De GMAT van vandaag

Jaarlijks wordt de GMAT door 250.000 studenten gemaakt in 113 landen. Terwijl de GMAT in 1954 door 2.900 studenten werd gemaakt. In Nederland is het mogelijk om de GMAT op vier verschillende locaties te maken. Er zijn twee testlocaties in Amsterdam en twee in Utrecht. Tijdens de aanmeldingsprocedure selecteren wereldwijd 5.200 studies (verdeeld over 2.100 universiteiten), studenten op basis van een beoogde GMAT-score. Studies aan Nederlandse universiteiten vragen in veel gevallen een score tussen de 550/600.