Het GMAT examen, wat is dit eigenlijk? En waar heb je het voor nodig? In dit blog worden vijf GMAT feiten genoemd, die je meer inzicht zullen geven in waar de GMAT allemaal uit bestaat en wat het nou zo lastig maakt.
Het GMAT examen, wat is dit eigenlijk? En waar heb je het voor nodig? In dit blog worden vijf GMAT feiten genoemd, die je meer inzicht zullen geven in waar de GMAT allemaal uit bestaat en wat het nou zo lastig maakt.
Het GMAT examen is niet zomaar een basale wiskunde- of Engels toets. Het is een examen waar je een bepaalde score voor dient te behalen om toegelaten te worden tot een bepaald (pre) master- of MBA-programma. Dit vierdelig toelatingsexamen test jouw vermogen om problemen te analyseren en op te lossen door logisch te redeneren. Het eerste deel van het examen is het Analytical Writing Assessment (AWA), waar niet alleen getest wordt hoe kritisch jij denkt, maar ook hoe jij deze gedachten vervolgens kan communiceren. Het tweede deel is Integrated Reasoning (IR), dit is het deel dat jouw kundigheid in het interpreteren van data in verschillende formats zal aantonen. Dan zijn er nog de Quantitative- en Verbal gedeelten. Waar bij Quant de focus ligt op redeneren, wiskundige vaardigheden en conclusies trekken, draait het Verbal om het interpreteren van teksten, hierbij taalcorrecties uitvoeren en het beoordelen van bepaalde argumenten. Het resultaat van de laatste twee delen van het GMAT examen zullen jouw uiteindelijke GMAT score bepalen.
Alleen de Quantitative en Verbal gedeelten van het GMAT examen adaptief, om precies te zijn. En dit zijn juist de onderdelen die jouw GMAT score bepalen. In dit geval betekent “een adaptieve test” dat het examen zichzelf aanpast op jouw prestaties gedurende het examen. Elk correcte antwoord leidt tot een moeilijkere vraag, en vice versa. De correcte beantwoording van moeilijkere vragen is een van de drie variabele die van invloed is op de hoogte van jouw score.
Na het maken van het GMAT examen ontvang je een score tussen de 200 en 800. Zoals al eerder benoemd is deze score enkel gebaseerd op het Quant- en Verbal onderdeel van het examen. De overige twee delen (het Analytical Writing Assessment en Integrated Reasoning) worden niet bij elke school of instituut meegenomen in de beoordeling voor toelating. In Nederland zijn er bijvoorbeeld slechts enkele programma’s die vragen om een bepaalde AWA of IR score. Maar toch is het altijd goed om dit van tevoren even te checken.
Zelfs al is GMAC (Graduate Management Admission Counsil, de organisatie achter de GMAT) een non-profit organisatie, hun GMAT examen is helaas niet gratis. De wereldwijde prijs hiervoor is gesteld op $250 per examen. Dus, mocht je het examen moeten herkansen, betaal je voor elke poging $250. Dit is dus iets om rekening mee te houden voordat je jezelf blind inschrijft voor een GMAT examen.
Je moet niet denken dat je het GMAT examen eindeloos- of op elk moment kan herkansen. Om te beginnen moet er tussen twee pogingen minimaal 16 kalenderdagen zitten. Daarnaast kan je het examen slechts vijf keer per jaar maken, en maar acht keer in totaal. Dus helaas, het is niet mogelijk om het examen alsmaar opnieuw te maken.