Zo wordt jouw GMAT score bepaald

GMAT voorbereiding: wanneer begin ik?
12 juli 2017
Essentiële tools & literatuur
26 juli 2017

Zo wordt jouw GMAT score bepaald

De GMAT is een lastig examen, met een al even lastige scorebepaling. Je hebt jezelf waarschijnlijk al afgevraagd hoe deze score, variërend tussen 200 en 800, nou eigenlijk wordt bepaald. Het is handig om dit voor het GMAT examen te weten, omdat je zo een juiste strategie voor het examen kan bepalen. In dit blog zullen we voor zover mogelijk proberen uit te leggen hoe jouw GMAT score wordt bepaald.

Onderdelen, variabelen en percentielen

Om te beginnen wordt jouw GMAT score enkel bepaald door jouw prestaties op de Quantitative en Verbal onderdelen van het examen. De overige delen, het AWA (Analytical Writing Assessment) en IR (Integrated Reasoning) gedeelte, zijn niet van invloed op jouw GMAT score. Toch is het belangrijk om te weten dat sommige instituten deze laatste twee genoemde onderdelen weldegelijk meenemen in de afweging van toelating.

Het GMAT examen wordt afgenomen op een computer bij een GMAT test centrum. De Quant- en Verbal onderdelen zijn adaptief, wat in een notendop inhoudt dat je begint met een vraag van gemiddelde moeilijkheid. Elk correcte antwoord zal vervolgens leiden tot een lastigere vervolgvraag en elk foute antwoord tot een makkelijkere vraag.

Uiteindelijk zijn er een aantal variabelen die jouw GMAT score bepalen. Deze zijn als volgt:

  • Het aantal beantwoorde vragen
  • Het aantal correct beantwoorde vragen
  • De moeilijkheidsgraad van de vragen die je hebt beantwoord

GMAC heeft voor deze variabelen gekozen om de mogelijkheid tot gokken te minimaliseren. De combinatie van deze variabelen zal uiteindelijk leiden tot een bepaald percentiel. Voor zowel het Quant en het Verbal gedeelte ontvang je een percentiel. Deze worden gecombineerd, en zo wordt jouw uiteindelijke score bepaald. In de afbeelding hiernaast zie je met welk percentiel je welke score behaald. Twijfel je nou of het lukt om de GMAT op eigen houtje te halen? Maak je geen zorgen, partijen zoals GMAT Amsterdam bieden GMAT voorbereidingscursussen aan.

GMAT percentile table