De eerste GMAT-studiefase: de voorbereiding

Official Guide 2019
Wat is er nieuw in de Official Guide 2019?
16 juli 2018
De tweede GMAT-studiefase: Het studeren
13 augustus 2018

De eerste GMAT-studiefase: de voorbereiding

Wanneer je hebt gekozen om een bedrijfskundige (pre)master of MBA te gaan doen, begint ook jouw voorbereiding op de GMAT. De voorbereiding op de GMAT verloopt in een aantal fasen, welke we allemaal bespreken in aparte blogs. In de blog van deze week gaan we in op de eerste fase, namelijk de voorbereiding op het studeren.

De keuze van een universiteit

Allereerst is het van belang dat je een keuze maakt voor een universiteit en een studieprogramma. Deze keuze hoeft nog niet vast te liggen, maar het is wel belangrijk dat je je goed inleest. De toelatingseisen verschillen namelijk voor elk studieprogramma. Zorg ervoor dat je weet welke score je mimimaal moet behalen voor de toelating bij de studie waar jij aan wilt deelnemen en kom er achter wanneer je de officiële score aan moet leveren. Houd er rekening mee dat het 20 dagen kan duren voordat de Graduate Management Admission Council (GMAC) jouw officiële score toestuurt.

Hoe zit de GMAT test in elkaar?

Het is belangrijk dat je weet uit welke onderdelen de test bestaat en welke onderdelen jij zal gaan  maken. Je zult in ieder geval de Verbal- en Quantitative gedeelten moeten maken. Jouw prestatie op deze onderdelen gaat namelijk jouw totaalscore bepalen. Voor sommige studieprogramma’s, met name bij mba’s, is het ook verplicht om de onderdelen Analytical Writing Assessment en Integrated Reasoning te maken.  Vaak is op de aanmeldingspagina van de studie die je wilt gaan volgen te vinden welke onderdelen je moet maken. Wanneer je de laatstgenoemde onderdelen niet hoeft te maken, is het mogelijk om deze tijdens het GMAT examen over te slaan.

Welke vaardigheden moet ik beheersen?

Voor het GMAT examen is het van belang dat je een aantal basisvaardigheden aanleert en de soort vraagstelling van de GMAT onder de knie krijgt. Voordat je begint met studeren is het verstandig om op een rijtje te zetten welke vaardigheden en skills dit zijn: zo krijg je inzicht in de hoeveelheid die je zal moeten studeren. Daarnaast kom je er op deze manier ook achter welke onderdelen je eventueel al beheerst.

Maak een studieplan!

Nu je weet wat je allemaal zal  moeten gaan studeren, is het tijd om een studieplan te maken. Ons advies is om terug te rekenen vanaf de datum dat je jouw officiële score moet inleveren. Begin met 20 dagen voordat je jouw uitslag ontvangt. Tel daar 16 dagen bij op voor een eventuele herkansing. Nu weet je wanneer je de GMAT uiterlijk moet maken om op tijd te zijn met het aanleveren van jouw score. Afhankelijk van hoe intensief je wilt gaan studeren, zal je moeten  bepalen hoe lang je hiervoor wilt uittrekken. Ons advies is 100 tot 200 studie-uren te verdelen over een periode van minimaal 2 maanden. Alles bij elkaar opgeteld is het verstandig om minimaal vier maanden uit te trekken voor het studeren en het maken van de GMAT.

Ben je benieuwd naar welk studieplan het beste bij jou past en wil je graag een advies op maat? Klik dan op deze link.