Deze pagina bevat informatie over de GMAT test, en voornamelijk het gebruik in Nederland. Om je goed voor te bereiden, moet je de test snappen. We beginnen daarom bij het ontstaan.
Adaptieve test
Met de introductie van de computertest is er nog een wijziging geweest. De GMAT is namelijk een adaptieve test geworden. Adaptief betekent dat de test telkens moeilijker wordt naarmate er meer goede antwoorden gegeven worden. Doordat je bij elk goed antwoord een stapje omhoog gaat en bij elk fout antwoord een stukje omlaag, leert de test jouw niveau echt kennen. Dit is opzich nog geen probleem, ware het niet dat je alle vragen per onderdeel moet beantwoorden binnen de gestelde tijd. Dit zorgt dus voor een pittige tijdsdruk, waar niet iedereen goed mee omgaat. Je moet natuurlijk zelf rustig blijven, maar ook een goede strategie hebben om te zorgen dat je geen tijd verspeelt aan te moeilijke vragen. Als je namelijk aan het eind van de tijd nog 5 vragen overhebt, heb je een serieus probleem. Deze vragen worden namelijk fout gerekend.
4 GMAT onderdelen
De GMAT bestaat uit 4 onderdelen, namelijk het Analytical Writing Assessment, Integrated reasoning, Quantitative Reasoning, en Verbal Reasoning.
Onderdeel 1: Analytical Writing Assessment
Dit onderdeel duurt 30 minuten, waarin je 1 essay moet schrijven. Je krijgt een score van 0 tot 6 punten. Deze punten tellen niet mee voor je totaalscore. De vaardigheden die hier getest worden zijn het analyseren van argumenten, een standpunt innemen over het onderwerp, en duidelijk en effectief communiceren wat je standpunt is.
Onderdeel 2: Integrated Reasoning
Dit onderdeel duurt 30 minuten, en je krijgt in totaal 12 vragen. Je krijgt een score van 1 tot 8 punten. Deze punten tellen niet mee voor je totaalscore. De vaardigheden die hier getest worden zijn gerelateerd aan jouw vermogen om verschillende soorten en bronnen van informatie te koppelen, aannames te doen, en hieruit de juiste conclusies te trekken.
Onderdeel 3: Quantitative reasoning
Dit onderdeel duurt 75 minuten, waarin je 37 vragen moet maken. Je krijgt een score van 0 tot 60 punten. Deze punten tellen mee voor je totaalscore. In dit onderdeel wordt gekeken of je belangrijke informatie kan herkennen, en weet of de beschikbare informatie voldoende is om een vraag te beantwoorden. Meer over de Quantitative vragen vind je hier.
Onderdeel 4: Verbal reasoning
Dit onderdeel duurt 75 minuten en bestaat uit 41 vragen. Je krijgt een score van 0 tot 60 punten. Deze punten tellen mee voor je totaalscore. In dit onderdeel wordt gekeken of je argumenten kan doorgronden, en de juiste taalkundige afwegingen maakt bij het formuleren van beslissingen. Meer informatie over de Verbal vragen vind je hier.
Score van de GMAT
De beoordeling van je GMAT bestaat uit 3 onderdelen. Je hebt je “GMAT score”, gebaseerd op het verbale en kwantitatieve onderdeel. Daarnaast wordt het Integrated Reasoning onderdeel beoordeeld, en ook de Analytical Writing Assessment. Per opleiding wordt bepaald of er alleen naar de totaalscore gekeken wordt of ook naar de IR en AWA onderdelen. Voor Nederlandse universiteiten geldt dat het vooral om de totaal score gaat. Veel studenten kiezen er dan ook voor om zich vooral te focusen op het kwantitatieve en verbale onderdeel. Voor meer informatie over je score kijk je hier.
Voorbereidingsmaterialen voor de GMAT
Om je voor te bereiden op de GMAT kan je een aantal dingen doen. Je kan online en offline materialen kopen bij de GMAT organisatie. Die bevatten oude vragen en oefenexamens. Zo kan je bekend raken met het soort vragen wat je zal krijgen, en bovendien alvast wat ervaring opdoen met het maken van een GMAT examen. Nadeel van deze voorbereidingsmaterialen is dat er weinig uitleg bij staat. Het is daarom misschien handig om aanvullend materiaal te kopen. Wil je meer weten over GMAT boeken, of ander voorbereidingsmateriaal? Kijk dan op GMAT Boeken.