Wanneer kies je voor een MBA?

GMAT benchmark
De veranderde GMAT benchmark
28 januari 2019
mba in nederland
Een MBA in Nederland: Wat zijn de mogelijkheden?
25 februari 2019

Wanneer kies je voor een MBA?

Mensen die een MBA willen volgen, zullen in veel gevallen een bepaalde GMAT score moeten overhandigen. Per programma kan de score die je moet behalen verschillen. Maar wanneer kiezen mensen ervoor om een MBA-programma te volgen in plaats van een master of andere opleiding? In de blog van deze week geven we jou het antwoord.

Wat is een MBA?

MBA staat voor Master of Business Admisinstration. Dit is echter niet hetzelfde als de titel die je behaald wanneer je een reguliere Master of Science in Business Administration hebt afgerond. Want hoewel de afkorting niet van elkaar verschilt, is het behaalde diploma in weinig opzichten hetzelfde. Een MBA-programma kan je vaak in verschillende richtingen volgen, maar het doel is om je klaar te stomen voor een leidinggevende functie is het bedrijfsleven. MBA-programma’s worden zowel in voltijd als in deeltijd variant aangeboden. De voltijd variant wordt normaal gesproken binnen één jaar afgerond. De deeltijdversie in twee jaar.

Werk gerelateerde keuze

Ten eerste is de keuze voor een MBA vaak gerelateerd aan het soort werk dat iemand wilt gaan doen. Tijdens het volgen van een MBA, ontwikkel je vaardigheden waardoor je bedrijfsprocessen beter kunt analyseren. Hierdoor zul je beter in staat zijn om de juiste strategische keuzes te maken. Het is om deze reden dat je voor bepaalde managementfuncties simpelweg eerder in aanmerking komt wanneer je een MBA hebt afgerond.

De manier van studeren

Waar reguliere masterprogramma’s wetenschappelijk georiënteerd zijn, is een MBA-programma ook praktisch georiënteerd. Natuurlijk bestaat een MBA-programma voor een gedeelte uit het bestuderen van theorie. Maar het doel is dat de kennis die wordt vergaard tijdens de gehele studie direct toepasbaar is in het werkveld.

Stijging van salaris

Een van de voornaamste redenen om een MBA te volgen is de stijging van het salaris dat daarop volgt. Uit onderzoek van de Financial Times blijkt dat het salaris van MBA-alumni namelijk aanzienlijk stijgt. FT onderzoekt de hoogte van het salaris van personen drie jaar nadat zij hun MBA hebben afgerond. Uit de laatste voorspellingen blijkt dat dit salaris $142.000 per jaar bedraagt. Zij hebben ook gemeten wat het salaris van deze personen was, voordat ze aan hun MBA begonnen. Het gemiddelde jaarsalaris in dit voorbeeld bedroeg ongeveer $70.000. Kanttekening die hierbij moet worden geplaatst is dat het wel om een gemiddelde gaat en dat de kosten voor een MBA kunnen oplopen tot $150.000.

Wil jij je aanmelden voor een MBA-programma en wil je weten hoe jij je het beste kunt voorbereiden op de GMAT? Neem dan contact op met GMATINFO. We voorzien je graag van gratis advies.