De meeste prestigieuze MBA-programma’s

GMAT-score
Welke GMAT-score is nodig voor (pre)masters en MBA’s.
27 februari 2018
GMAT-cursus
De voordelen van een GMAT-cursus
28 maart 2018

De meeste prestigieuze MBA-programma’s

mba-programma

Elk jaar wordt er door Financial Times een lijst gepubliceerd van de 100 meest prestigieuze MBA-programma’s van de wereld. In de blog van deze week geven we jou een overzicht van deze programma’s en vertellen we jou hoe deze ranglijst tot stand is gekomen.

Hoe wordt de lijst samengesteld?

Objectiviteit is een vereiste bij het samenstellen van een ranglijst. Het kan namelijk in het voordeel van een universiteit werken om een hoge plek op de lijst in te nemen. De Financial Times (FT) gaat dan ook grondig te werk bij het samenstellen van de ranglijst. Ten eerste moet een universiteit die deel uit wil maken van de lijst voldoen aan de eisen die worden gesteld door de FT. Één van deze eisen is dat deelnemende programma’s geaccrediteerd zijn. Ten tweede wordt de survey verspreid onder alumni, drie jaar nadat zij zijn afgestudeerd. De FT stelt hierbij een minimaal responspercentage van 20% als eis. Tot slot raadpleegt de FT de data van de universiteiten.

Op welke criteria worden de programma’s beoordeeld?

In totaal zijn er twintig criteria waarop de programma’s beoordeeld worden. Elk van deze criteria heeft in verschillende mate invloed op de eindklassering. De twee criteria van de alumni die het meest van invloed zijn is het gemiddelde salaris en de toename in salaris na het afronden van de MBA. Maar ook de mate waarin een MBA-programma de investering waard is, wordt meegewogen. Uit de data van de universiteit zelf moet onder andere blijken in welke mate de faculteit bijdraagt aan onderzoek en hoeveel PhD-kandidaten er promoveren.

Beste MBA-programma’s

In onderstaande tabel zijn de vijf meest prestigieuze MBA-programma’s van de wereld weergeven. Om toegelaten te worden tot één van deze MBA-programma’s moet door de kandidaat een geldige GMAT-score ingeleverd worden. Daarnaast moet deze GMAT-score gelijk of hoger zijn dan de score die het instituut als eis stelt om toegelaten te worden.

Universiteit land
Stanford Graduate School of Business Verenigde Staten
Insead Frankrijk
University of Pennsylvania: Wharton Verenigde Staten
London Business School Verenigd Koninkrijk
Harvard Business School Verenigde Staten

 

Naast een overzicht van de meest prestigieuze MBA-programma’s ter de wereld, geven we in onderstaande tabel ook een overzicht van de meest prestigieuze MBA-programma’s in Europa. Als referentiekader is de wereldwijde ranking opgenomen in het overzicht. Het MBA-programma van de Erasmus Universiteit Rotterdam staat 37ste op de wereldwijde ranglijst.

 

Universiteit Land
2 Insead Frankrijk
4 London Business School Verenigd Koninkrijk
11 Iese Business School Spanje
13 University of Cambridge Verenigd Koninkrijk
20 Esade Business School

Spanje