Presenteren doe je zo

Het GMAT-examen wordt korter: wat heeft dit voor gevolgen?
11 april 2018
werkervaring
De waarde van werkervaring voor het volgen van een MBA
15 mei 2018

Presenteren doe je zo

Presenteren

We moeten het allemaal wel eens doen, tijdens onze studie en daarna in het werkveld; een presentatie houden. Zeker wanneer je er voor kiest om een MBA te volgen en een functie als manager of consultant ambieert kan je er vanuit gaan dat presenteren een groot deel van je functie zal vervullen. Veel mensen vinden dit heel leuk en hebben er geen problemen mee, toch is presenteren niet iets wat de meeste mensen prima vinden om te doen. Waarom is presenteren voor zo veel mensen zo spannend? En wat kunnen we doen om ervoor te zorgen dat een presentatie een eitje wordt? In deze blog krijg jij antwoord op deze vragen.

In de spotlight

Het gevoel om ergens bij te horen is voor de mens een grote basisbehoefte. De angst om er niet bij te horen is schaamte; het (onbewuste) gevoel dat voortkomt uit het idee dat we niet goed genoeg zijn. Wanneer we een presentatie houden, zetten we onszelf in de spotlight en komen gedachtes als ‘doe ik het wel goed?’ nog meer naar boven. Niet zo gek dus dat een groot deel van de mensheid liever geen presentaties geeft. Maar geen zorgen, er zijn veel trucs en tips om er voor te zorgen dat je comfortabel een presentatie kunt geven.

1. Wees eerlijk en enthousiast

Op deze manier zal het publiek zich verbonden voelen met jou en wat je hen vertelt. De beste manier om voor een connectie tussen jou en je publiek te zorgen, is door jouw passie voor het onderwerp te laten zien en te delen met het publiek. Wees eerlijk en beschrijf waarom het onderwerp belangrijk voor jou is.

2. Focus op wat het publiek nodig heeft

Jouw presentatie moet gebaseerd zijn op wat het publiek nodig heeft van jou. Vraag jezelf tijdens je voorbereidingen af wat het publiek zou willen weten en focus niet te veel op wat jij hen zou kunnen vertellen. Hou het voor je publiek makkelijk om te reageren op wat je zegt en ga hier op in. Op deze wijze zorg je ervoor dat je het publiek geeft wat het nodig heeft.

3. Overzichtelijke powerpoint

Zorg ervoor dat je powerpoint of presentatie duidelijk en overzichtelijk is. Jouw kernboodschap moet continu duidelijk zijn, andere bijzaken kan je eventueel wel benoemen maar hoeven niet getoond te worden; het kan jouw publiek alleen maar in de war maken. Een interactieve presentatie zorgt ervoor dat het publiek geïnteresseerd en gefocust blijft; foto’s, video’s en vragen of quizjes kunnen daarbij helpen.

Ga jij je aanmelden voor een MBA of ga je een andere studie volgen waarbij je weet dat je presentaties zal moeten houden? Geen zorgen, volg bovenstaande tips op en je zult merken dat hoe vaker je presenteert, hoe meer het zal wennen om voor een groep te staan en over je expertise te praten!