De waarde van werkervaring voor het volgen van een MBA

Presenteren doe je zo
24 april 2018
gmat software
De GMAT software is geüpdatet!
4 juni 2018

De waarde van werkervaring voor het volgen van een MBA

werkervaring

Om toegelaten te worden tot de meeste mba-programma’s is drie jaar relevante werkervaring een vereiste.  In de blog van deze week maken we duidelijk wat dit inhoudt. Daarnaast vertellen we ook waarom werkervaring van toegevoegde waarde is.

Wat wordt bedoelt met relevante werkervaring?

Bij iedere universiteit wordt werkervaring op een andere manier gedefinieerd. Daarom adviseren we je om de website van de universiteit waar jij gaat studeren altijd te raadplegen. Maar, in de regel wordt relevante werkervaring voor een mba-programma op drie manieren gedefinieerd. Ten eerste werkervaring in het bedrijfskundige vakgebied; denk hierbij aan functies binnen marketing en communicatie, product development of bijvoorbeeld HR. De tweede optie is vrij breed te interpreteren. Hier gaat het om functies waar je verantwoordelijkheid voor bijvoorbeeld begrotingen en deadlines draagt. De laatste optie is werkervaring als stagiair of ervaringen waarvoor je niet betaald werd.

Nu duidelijk is hoe werkervaring door universiteiten over het algemeen wordt gedefinieerd, vertellen we wat de waarde is van werkervaring wanneer je een mba wilt gaan volgen.

Waarom is werkervaring van toegevoegde waarde?

De mba-programma’s zijn in meer gericht op de praktijk dan universitaire masters. Het is daarom belangrijk dat je over inlevingsvermogen beschikt en je situaties uit de praktijk kunt herkennen. Het duurt simpelweg een aantal jaar voordat je genoeg ervaring hebt opgedaan om deze situaties uit de praktijk ook daadwerkelijk te herkennen. Pas nadat je je enkele jaren op de arbeidsmarkt bevindt krijg je een idee van hoe een bedrijf kan functioneren. De enige plek om dit inzicht te vergaren is daarom   binnen het bedrijfsleven.

Interne motivatie

Het volgen van een bachelor- en masterstudie wordt door veel studenten gezien als een logische keuze. Studeren is namelijk meestal nodig om een bepaalde baan te kunnen vinden en daarnaast hoort studeren er gewoon bij.  Mede hierdoor zijn er studenten die zich moeilijk kunnen motiveren om het maximale uit hun studie te halen. Wanneer je na enkele jaren werken zelf besluit om opnieuw te gaan studeren, ligt dit echter anders. De wens om een mba te volgen komt voort uit interne motivatie. Of je nou jezelf wil ontplooien of mikt op een hogere functie; één ding staat vast: een mba volg je omdat je dit zelf graag wilt.

Kosten van een MBA

Een MBA opleiding is vrij duur, zeker wanneer je werknemer de kosten niet voor zijn rekening neemt. Alle kosten die het volgen van deze studie met zich meebrengt kunnen oplopen tot €60.000. Wanneer je beschikt over meerdere jaren aan werkervaring, betekent dit dat je ook de kans hebt gehad om meerdere jaren te sparen. Met andere woorden, de kans dat je de kosten van een mba kan opbrengen wanneer je net bent afgestudeerd, is kleiner dan wanneer je al hebt kunnen sparen.