Redenen om een MBA te volgen

Hoe train je het tijdsaspect van het GMAT onderdeel ‘begrijpend lezen’?
31 januari 2018
GMAT-score
Welke GMAT-score is nodig voor (pre)masters en MBA’s.
27 februari 2018

Redenen om een MBA te volgen

mba

MBA’s staan erom bekend erg intensief te zijn en veel studenten die MBA volgen, ervaren hun studieperiode voor deze master als behoorlijk zwaar. Het voorbereiden voor de toelating van een MBA, het afleggen van de GMAT, is de eerste beproeving. En tijdens de MBA zelf wordt er veel initiatief en toewijding van de studenten verwacht. Maar wat zijn de voordelen van het volgen van een MBA?

MBA en carrière

Veel MBA kandidaten met een business achtergrond twijfelen in eerste instantie om een MBA te volgen omdat zij nog niet exact weten wat ze met een MBA diploma willen gaan doen. Het kan voor velen spannend zijn om moeite, tijd en geld in het volgen van een MBA te stoppen wanneer het nog niet zeker is of het hen in de juiste richting zal helpen. Maar een groot percentage van de in 2016 MBA afgestudeerden geeft aan dat het volgen van een business master ze heeft geholpen om een carrière richting te kiezen. Het is dus niet erg om een MBA te starten wanneer jij jouw carrière plan nog niet hebt uitgestippeld en het volgen van een MBA kan jou zelfs helpen bij het vinden van jouw carrière pad!

Professionele groei

Veel mensen die binnen een bedrijf doorgroeien of aan hun carrière pad werken, ervaren dat zij een tekort aan kennis en ervaring binnen het bedrijfsleven hebben. Door een MBA te volgen wordt bedrijfskundige kennis verbreed en de kans op doorgroeimogelijkheden naar bijvoorbeeld management posities vergroot. Bijna 90% van de in 2016 MBA afgestudeerden geeft aan dat het behalen van een MBA diploma heel belangrijk was voor het krijgen van hun huidige functie. Niet alleen zijn de vaardigheden en kennis die de afgestudeerden tijdens een MBA verkregen essentieel voor de werkzaamheden van hun huidige functie, ook het netwerk dat zij tijdens de studie opbouwden heeft hen aan een gewenste baan geholpen.

Salaris

Dat de kans op een verhoogd salaris door het volgen van een MBA groot is, is algemeen bekend. En een verhoogd salaris na een MBA mag ook wel want een MBA zelf kan veel geld kosten. Maar hoeveel gaan MBA afgestudeerden er aan salaris eigenlijk op vooruit? Volgens QSTopMBA is het gemiddelde Europese salaris voor iemand met een MBA diploma €86.000 tegenover een salaris van €40.000 voor mensen met een master diploma. Het land met het hoogste basis salaris voor MBA afgestudeerden is Zwitserland (€102.700) gevold door de Verenigde Staten (€85.000) en Canada (€83.000). Niet zo gek dus dat het salaris voor sommigen een motivatie is om een MBA te volgen.

MBA diploma

Onderzoekers van GMAC onderzochten de tevredenheid over MBA’s door MBA studenten. Uit dit onderzoek bleek dat 96% van de studenten hun MBA als ‘goed’ tot ‘uitstekend’ beoordeelden. Een groot percentage van de afgestudeerden gaven aan dat het volgen van een MBA hen op persoonlijk (93%), professioneel (91%) én financieel (68%) vlak heeft laten doen groeien. Ook geeft 91% van de afgestudeerden aan dat zij, door het behalen van een MBA diploma, een baan hebben kunnen vinden.

Het volgen van een MBA is intensief, maar je krijgt er ook veel voldoening, een carrièreperspectief én een hoger salaris voor terug. Om deze redenen is het voor velen de moeite waard om een paar jaar in een MBA te investeren!