Waarom kiezen universiteiten ervoor om de GMAT te gebruiken?

Je GMAT score verbeteren na de eerste poging?
31 december 2018
GMAT benchmark
De veranderde GMAT benchmark
28 januari 2019

Waarom kiezen universiteiten ervoor om de GMAT te gebruiken?

Voor diverse bedrijfskundige (pre)master- en MBA-programma’s moet je een toereikende GMAT-score overhandigen. Maar waarom kiezen universiteiten voor de GMAT? En waarom wordt er überhaupt gekozen voor een toelatingstest? Je leest het allemaal in de blog van deze week.

Waarom worden toelatingstests gebruikt?

Toelatingstests worden gebruikt om het academisch succes van een persoon te voorspellen. Op deze manier kunnen universiteiten de studenten selecteren waarvan ze verwachten dat ze in staat zijn om de studie ook daadwerkelijk af te ronden.

Voordelen van de GMAT

De Graduate Management Admission Council (GMAC) is een bedrijf met een rijke historie. Al 60 jaar lang wordt de GMAT gebruikt als toelatingstest voor verschillende business schools. De GMAC omschrijft het examen als de meest vertrouwde, bewezen en best begrepen voorspeller van academisch succes. Hieronder noemen we de drie voornaamste redenen waarom de GMAT zo vaak gebruikt wordt door universiteiten:

Flexibiliteit

Universiteiten kunnen zelf een keuze maken hoe ze de score op de GMAT gebruiken. Zo kan enkel de score op het Quantitative en Verbal gedeelte meegewogen worden. Jouw score, die altijd tussen de 200 en 800 valt, moet in de geval voldoen aan de eis van de universiteit. Andere instellingen kiezen ervoor om daarnaast de scores op het Analytical Writing Assessment (AWA) en Integrated Reasoning mee te laten tellen.

Uitgebreid inzicht in score

Doordat je een Enhanced Score Report kunt aanvragen na het maken van de GMAT, krijg je meer inzicht in hoe je presteert op de GMAT. Het is niet alleen mogelijk om te zien hoeveel vragen je correct beantwoord, maar bijvoorbeeld ook hoe snel je dit doet. Dit is handig voor jezelf, maar ook voor universiteiten. Zij kunnen dit namelijk kosteloos inzien.

Goed beveiligd examen

De GMAT staat te boek als een examen waar het lastig is om te frauderen. Zo moet je een pasfoto en een handtekening overdragen. Daarnaast wordt er ook een palmaderscan gemaakt. Op deze manier weten de GMAC en universiteiten zeker dat de juiste persoon het GMAT examen maakt.

Kritiek op de GMAT

Er zijn natuurlijk niet uitsluitend voordelen aan de GMAT. Ondanks dat de GMAC een non-profit organisatie is, die er op toeziet dat alle vragen voldoen aan hun ‘fairness as lack of bias’ standaard, wordt er namelijk ook kritiek op de GMAT geuit. Zo wordt het examen vanwege de moeilijkheidsgraad door sommigen gezien als onnodig ontmoedigend.