Waarom een MBA of master in het buitenland?

Wat je wel- en niet moet meenemen naar het GMAT-examen
19 november 2018
integrated reasoning
Het belang van Integrated Reasoning (IR) vaardigheden
17 december 2018

Waarom een MBA of master in het buitenland?

Nadat je de GMAT hebt gemaakt wordt duidelijk waarom je zo hard voor dit examen hebt gestudeerd. Hopelijk mag je aan de universiteit waar jij de voorkeur aan geeft studeren. Sommige kiezen nadat ze hun gewenste GMAT-score hebben gehaald om een master of MBA in het buitenland te volgen. In de blog van deze week bespreken we waarom mensen hiervoor kiezen.

Studeer aan de beste universiteiten

Financial Times heeft business schools van over de hele wereld gerangschikt. Rotterdam School of Management van de Erasmus Universiteit is de hoogst genoteerde Nederlandse business school, en neemt de 45e plaats in. Stanford Graduate School of Business uit het Verenigde Staten is door Financial Times als best beoordeeld. Verder zijn universiteiten uit het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Zwitserland en Frankrijk vertegenwoordigd in de top 25. Wil je aan een universiteit studeren die hoger aangeschreven staat, moet je dus naar het buitenland.

Werken aan je cv

Naast het vermelden van je GMAT score, wordt studeren in het buitenland door veel recruiters gezien als een waardevolle toevoeging op je cv. Het laat onder andere zien dat je zelfstandig bent. Daarnaast is studeren in het buitenland een goed moment om aan je uitspraak van de Engelse taal te werken. Simpelweg omdat je in het Engels studeert en omdat Engels hoogstwaarschijnlijk de voertaal is tijdens je studie en in de omgang met medestudenten. Wanneer je Engelse uitspraak verbetert, zullen er andere banen voor jou binnen handbereik liggen.

Bouw een netwerk op

Wanneer je in een nieuwe omgeving gaat studeren kom je vanzelfsprekend in contact met nieuwe mensen. Nieuwe professoren openen deuren naar bijvoorbeeld onderzoeksplaatsen. Maar, je bouwt ook een alumni netwerk op in een ander land. Dit netwerk kan van pas komen wanneer je een internationaal georiënteerde werkgever hebt. In aanvulling daarop, vergroot studeren in het buitenland en de beschikking hebben over een internationaal alumninetwerk je kans op een internationaal georiënteerde baan.

Is studeren in het buitenland beter dan studeren in Nederland?

Studeren in het buitenland heeft, zoals je hebt kunnen lezen, een aantal voordelen. Maar dat betekent niet dat het per definitie beter is om in het buitenland te studeren. Er zijn namelijk een hoop factoren die je in acht moet nemen. Denk hierbij aan de bijkomende kosten van studeren in het buitenland. Maar de belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen is:” Wat wil ik dat de studie mij oplevert?”. Wanneer je jezelf deze vraag stelt wordt de keuze voor een universiteit- en studieprogramma een stuk eenvoudiger.